“Bilinç değil, ücretli olması azalttı”

Plastik poşet kullanımının yüzde 80 oranlarında azaldığına dair yapılan açıklamalara yönelik Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren; “Çoğu insan ‘para mı vereceğim’ poşete diyerek almıyor, çevre bilinci olmasından ötürü değil” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe giren ücretli plastik poşet uygulaması sonrası Türkiye gündeminin ana gündem maddelerinden biri haline gelmişti. Aradan geçen süre içerisinde uygulamayı olumlu ve olumsuz karşılayan vatandaşlar, farklı kampanyalar başlatmıştı. Uygulamanın başladığı tarihten bu yan tam 6 ay geçtikten sonra, dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan bir açıklamada, plastik poşet kullanımının yüzde 80 azaldığına dair açıklamaları oldu. Özellikle Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde plastik poşet kullanımının yüzde 50’nin üzerinde olduğu tespit edildi. Edirne’de de uzun yıllar çalışmalar yapan, plastik ürün tüketiminin azalmasına yönelik çalışmalar yapan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği yönetimleri ile görüştük. Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yaşagör ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ile görüştük. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yaşagör ile Eren, plastik poşet kullanımının azalmasındaki nedeninin, çevre bilincinden ziyade ücretli olmasından kaynaklı olduğunu belirttiler.

YAŞAGÖR: “KÜÇÜK YAŞTA EĞİTİM ŞART”

Yaşagör, plastik poşet kullanımının gözle görülür şekilde azaldığını ifade ederek, farklı çalışmaların yapılmasının da gerekli olduğunu belirtti. Yaşagör; “Plastik poşetlerinin ücretlendirilmesine yönelik karar alınmadan önce, 2018 yılı başlarında bakkallarımız ve üyelerimizle plastik poşet kullanmamalarına yönelik eğitimler ve bilgilendirmeler yaptık. Plastik ürünlerin ne derecede doğaya zararlı olduğunun bilincinde olduğumuz için Edirne’de konu hakkında çalışmalar yapan kişilerle ortaklaşa çalışmalar yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2019 yılında aldığı karar da çok yerinde bir karardı. Ancak sadece plastik poşet değil, tek kullanımlık plastik ürünlerin de tüketimine yönelik adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü plastik poşetlerin ücretlendirilmesinden sonraki süreçte insanların ne derecede plastik poşet kullanımını azalttığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığının dünkü yapmış olduğu açıklamada da görüyoruz. Tabii ki bez torbaların, kağıt keselerin kullanımının arttığını da görüyoruz. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik çok ağır eleştiriler yapıldı ülkemizde ancak Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, pek çok farklı ülkede plastik poşet veya plastik ürün kullanımlarına daha ağır yaptırımlar uygulanıyor. Çevre bilincinde olan vatandaşlarımız var bunu Edirne’nin mahallelerinde, sokaklarında, okullarında pek çok yerde görüyoruz. Ancak şöyle bir gerçek var ki plastik poşetin ücretlendirilmesi, plastik poşet tüketimini büyük oranda azalttı. Edirne geneline baktığımızda çevre bilinci daha yüksek bir kent. Plastiğin doğaya ne kadar çok zarar verdiğine dair bilgilenince vatandaşlarımız, sadece plastik poşet değil tek kullanımlık plastik ürünlere de karşı bilinci de artmış durumda. Bu durum gözle görülecek şekilde belli. Ancak şu bir gerçek ki çevre bilinci bakımından yüksek olan kentler veya ülkelerde, küçük yaşta eğitim ilkesini benimsemişler. İlerleyen günlerde de plastik kullanımına dair önemli adımlar atılacağına inanıyorum. Bu konuda beraber çalıştığımız başta Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Plastiğe Hayır Platformuna, duyarlılık gösteren tüm herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

EREN: “POŞETİ ÜCRETLİ YAPTIK AMA PLASTİK ÇÖP İHRAÇ EDİYORUZ”

Eren, sadece plastik poşet için değil, plastik ürünlerinin tamamında önemli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Eren; “Plastik poşet kullanımının yüzde 80’lere ulaştığına dair açıklamalar yapılıyor ancak istatistikî anlamda her hangi bir açıklama yok. Plastik ürünlerinin kullanımının azalması tabii ki sevindirici bir durum ancak bir yandan da şunu sorgulamamız gerektiğine inanıyorum. Türkiye plastik poşet kullanımını azalttı ancak diğer ülkelerden çöp ihraç eder duruma geldi. Çevre demek sadece plastik tüketmemek değildir. Çevre bilinci dediğimiz konu da insanların doğaya minimum seviyede, diğer canlıların hayatını tehlikeye atmadan yaşamaktır. Çevre bilincinin arttırılmasına yönelik bakanlıklardan veya ilgili kurumlardan istikrarlı bir bilgilendirme eğitimleri, seminerleri vs. göremiyoruz. Okullarda gençlerimizi bu konuda bilgi verecek bir çalışma yapılıyor mu? Kişiler plastiklerin doğaya ne gibi zararları var? Bildiklerine emin değilim. Çevre bilinci değil, maddi açıdan kullanmıyorlar. Bunu her yerde fırsat buldukça söylüyoruz. Sadece poşet için değil, plastik ürünlerin kullanımına dair çalışmaların yapılması gerekiyor. Türkiye’de plastik poşetlerin ücretlendirilmesinden sonra kullanımının azaldığını görüyoruz. Biz bu konuları tartışırken İngiltere’den çöp ihraç eder olduk. Yeterli bir veya çözüm yönünde bir çalışma yok. Gelişmiş ülkelerde plastik çatal, kaşık, bıçak veya tabak gibi ürünlerin kullanımı yasaklanırken, biz sadece plastik poşetin ücretli olsun mu, olmasın mı konusunda halen daha tartışıyoruz. Plastik poşet kullanımı gözle görülür şekilde azaldı ancak yeterli değil” ifadelerini kullandı.Bekir TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu