Trakya Üniversitesi kararını verdi

Trakya Üniversitesi senatosu tarafından gerçekleştirilen toplantılar neticesinde toplamda üç tane karar alınmasına ve alınan kararların değiştirilmesine öğrenciler sosyal medya mecralarından tepkilerini dile getirmişlerdi. Trakya Üniversitesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı’nda eğitimin uzaktan mı yoksa yüz yüze mi olacağını özellikle öğrenciler tarafından merakla takip ediliyordu. T.Ü Senatosu yaptığı son toplantı neticesinde alınan kararları yayınladı. Kararda bölümler ve sınıflar hakkında belirlenen eğitim modeli açıklanırken, sınavların yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacağının henüz belirlenmediği bildirildi.

Bahar yarıyılında eğitimin uzaktan mı yoksa yüz yüze mi yapılacağı noktasında alınan kararlarda değişikliğe giden Trakya Üniversitesi Senatosu aldığı son kararı açıkladı. Trakya Üniversitesi Senatosunun 24 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Eğitim Modeli hakkında aldığı kararlar şu şekilde:  “ Üniversitemizde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılı derslerinin Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesinde 20 Şubat 2023 tarihinde, diğer birimlerimizde ise 27 Şubat 2023 tarihinde başlanmasına,  2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılında Üniversitemiz, a) Tıp Fakültesi 4., 5., ve 6. sınıflarında, b) Diş Hekimliği Fakültesi 4. ve 5. sınıflarında, c) Eczacılık Fakültesi 5. sınıfında, d) Sağlık Bilimleri Fakültesi tüm programların 4. sınıflarında, e) Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik programının 4. sınıfında, f) 3+1 eğitim sistemi uygulanan (Arda MYO, Edirne Teknik Bilimler MYO, Uzunköprü MYO, Keşan MYO ve İpsala MYO) Meslek Yüksekokulları tüm programları 2. sınıflarında, g) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tüm programların 2. sınıflarında, h) Eğitim Fakültesi tüm programların 4. sınıflarında, i) Öğretmenlik uygulaması yapılan Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programı 4. sınıfı ve İlahiyat Fakültesinin 4. sınıfında, j) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde 7+1 eğitim sistemi uygulayan programların 4. sınıflarında, “Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği” kapsamında, verilen uygulamalı eğitimlerin (işyeri, hastane, staj, öğretmenlik uygulaması vb. uygulamalar) yüz yüze olarak yapılmasına, bu program ve sınıflarda okutulacak olan diğer teorik derslerin ise uzaktan öğretim ile yapılmasına, İkinci madde de belirtilen ön lisans ve lisans programları/sınıfları dışında diğer tüm ön lisans ve lisans program ve sınıflarında eğitimlerin uzaktan öğretim ile yapılmasına, üniversitemiz lisansüstü programlarında eğitim öğretimin uzaktan öğretim yöntemiyle yapılmasına.”

Derslerin yapılışı hakkında da bilgilerin verildiği duyuruda; “ Birimlerimiz tarafından uzaktan öğretim ile verilen dersler içerisinde teori ve uygulama (laboratuvar, atölye, saha vb.) şeklinde kendi içinde iki kısımdan oluşan derslerde, bu derslerin teorik kısmının uzaktan öğretim yöntemi ile yapılmasına, uygulama kısmının ise Nisan ayından sonraya bırakılmasına, uzaktan öğretimin Yükseköğretim Kurulunca Nisan ayından sonra da devam etmesinin bildirilmesi halinde bu uygulamaların, birim kurullarının alacağı karar ile yaz döneminde yapılabileceği gibi bir sonraki eğitim ve öğretim dönemine de ertelenebilmesine veya uygulamalı proje, ödev vb. çalışmalarıyla tamamlatılmasına, 2547 sayılı Kanunun 5/ı maddesi kapsamında verilen zorunlu dersler ile Üniversitemiz alan dışı seçmeli ders havuzunda verilen derslerin uzaktan öğretim yoluyla okutulmasına,  uzaktan öğretim yöntemleriyle yapılacak derslerin; birimlerin öğrencilere ilan ettikleri ders programlarındaki ders saatlerine uygun olarak yapılmasına ve tüm akademik birimlerin bu doğrultuda kendine uygun haftalık ders programı oluşturmasına ve uzaktan öğretim ile verilecek derslerin kayıt altına alınmasına” denildi.

Depremden etkilenen öğrencilerde ara sınavlara kadar dersler için devam durumunun aranmamasına karar verildiği de açıklandı. Diğer yandan dezavantajlı öğrenciler hakkında da alınan kararları duyuran üniversite yönetimi; “Engelli öğrencilerimizin uzaktan öğretim ile ilgili alacakları eğitimler sırasında mağdur olmamaları açısından tüm birimlerin yetkili kurullarınca gerekli tedbirlerin alınmasına” dedi.

Stajların başlayacağını da duyuran üniversite; “Staj zorunluluğu olan (3+1 ve 7+1 işyeri uygulamaları dahil) programlarda öğrenim gören öğrencilerin zorunlu stajlarını ilgili iş yerlerinde yüz yüze yerine getirmelerine, ayrıca depremden etkilenen öğrencilerimizin talep etmeleri halinde istedikleri illerde staj/iş yeri eğitimi yapabilmelerine,  2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere; “Öğretmenlik Uygulaması II” dersinin ilk ve ortaöğretim kurumlarının açık olduğu dönemde yapılması gerektiği dikkate alınarak, a-) Üniversitemizde öğretmenlik uygulaması dersi yapılan öğretmenlik programları, rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı ile ilahiyat programının son sınıf öğrencileri talepleri halinde bu dersi bulundukları illerdeki üniversitelerde yapabilmelerine, b-) Yabancı uyruklu öğrencilerin öğretmenlik uygulaması dersini sadece ülkemizdeki eğitim kurumlarında gerçekleştirebilmelerine, c-) Öğretmenlik uygulaması II dersi için koordinasyonu sağlamak üzere Üniversitemiz Eğitim Fakültesi koordinasyonunda, Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi ve İlahiyat Fakültesindeki öğretim üyelerinden oluşan bir birim oluşturulmasına, d-) a bendi kapsamındaki öğrencilerimizin öğretmenlik uygulaması II dersinin dışındaki diğer derslerini kayıtlı oldukları birimlerimizden uzaktan öğretim yöntemi ile almaya devam etmelerine” ifadelerine yer verdi.

Trakya Üniversitesi tarafından yapılan duyuruda uzaktan öğretim ile verilen tüm derslerin sınavlarının hangi yöntemlerle yapılacağına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının açıklamaları doğrultusunda ilerleyen süreçte değerlendirileceği belirtildi.

Açıklamada; “Özel Öğrencilik; Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet edip diğer illerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin aşağıda belirtilen şartlar uyarınca yüz yüze eğitim verilen Üniversitemiz eş değer diploma programlarında/sınıflarında özel öğrenci statüsünde öğrenim görebilmelerine, ayrıca depremden etkilenen üniversitemiz öğrencilerinin de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği şartlar çerçevesinde başka üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görebilmelerine, bu kapsamda öğrenim gören öğrenciler için Trakya Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi hükümlerinin uygulanmamasına, Üniversitemizde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmek isteyen diğer üniversite öğrencilerinin; a) Birinci derece yakınlarının ikametgâhının veya geçici ikametgâhının Edirne’de bulunması, b) İkinci madde de belirtilen yüz yüze eğitimlerin yapıldığı eş değer program/sınıflarında kayıtlı öğrenci olması, c) Başvuru dilekçesi ile ekine E-Devlet Kapsısı üzerinden aldığı öğrencilik belgesi, Transkript belgesi ve ikametgâh bilgilerine ilişkinin belgesini de ekleyerek Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuru yapması (Geçici ikametgâhın 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 52. maddesinde öngörülen nüfus müdürlüğü veya muhtarlıklardan alınan adrese ilişkin belge ile ispat edilmiş olması şart değildir. Yurt müdürlüğünden alınan yazı, kira sözleşmesi veya yanında ikamet edilen aile tarafından ikametgâhı teyit eden yazı ile de mümkündür), d) Başvuruların 17/03/2023 tarihi mesai bitimine kadar yapılmasına, üniversitemiz birimlerine özel öğrenci statüsünde başvuran ve şartları kabul edilen öğrencilerin birim yönetim kurulu kararı ile en geç 3 iş günü içerisinde ilgili programa veya sınıfa özel öğrenci statüsünde öğretime başlatılmasına ve birimlerimiz tarafından öğrenci bilgilerinin ilgili kuruma bildirilmek üzere Öğrenci İşler Daire Başkanlığına gönderilmesine” ifadeleri kullanıldı.

Depremden etkilenen öğrenciler ise 2022-2023 eğitim öğretim güz dönemi ve öncesine ait sınavlarına ilişkin tüm haklarının, başvurmaları ve belgelemeleri kaydıyla saklı tutulmasına ve birimler tarafından gerekli işlemlerin yapılmasına, depremden etkilenen il ve ilçelerin, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ile Sivas ilinin Gürün ilçesi olarak işlem yapılacağı belirtildi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!