Sigara ve bazı cep telefonlarında uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle, yerli cep telefonu üretiminin teşvik edilmesi ve bazı modellerde fiyat düşüşü sağlanması hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararlarına göre, sigaralardaki ÖTV oranı yüzde 50’den yüzde 45’e indirildi. Bununla birlikte, asgari maktu ve maktu vergi tutarları artırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, maktu vergi tutarlarında yapılan artış sayesinde, ÖTV oranındaki indirimin vergi gelirlerinde herhangi bir kayba yol açmaması sağlanacak.

Düzenlemeyle, sigara üzerindeki vergi yapısında değişikliğe gidilerek maliyet artışlarının fiyatlara etkisinin sınırlanması ve bu yolla enflasyon baskısının azaltılması amaçlanıyor. Bu adımın, bütçe hedefleriyle uyumlu bir maliye politikası uygulamasını desteklemesi bekleniyor.

Cep t…