Edirne Haberler

Şahin: “Demokrasi ve hukuk büyük sınavda”

İYİ Parti Edirne İl Başkanı H. Hakan Şahin, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de demokrasinin ve hukuk sisteminin önemli bir sınavdan geçtiğini belirterek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin sürecin yalnızca bir parti içi mesele olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Yeşim Dramalı
Yeşim Dramalı
Editör
23 Mayıs 2026 14:51

İYİ Parti Edirne İl Başkanı H. Hakan Şahin, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de demokrasinin ve hukuk sisteminin önemli bir sınavdan geçtiğini belirterek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin sürecin yalnızca bir parti içi mesele olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

 

Şahin, söz konusu tartışmaların çok partili demokratik hayatı, millet iradesini ve seçme-seçilme hakkını doğrudan ilgilendirdiğini ifade ederek,

“Türkiye Cumhuriyeti’nin yaklaşık 150 yıllık demokrasi birikimi ve 103 yıllık Cumhuriyet tecrübesi bugün ciddi bir sınamayla karşı karşıyadır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin verilen karar, yalnızca bir siyasi partinin iç meselesi olarak değerlendirilemez. Bu süreç çok partili demokratik hayatı, millet iradesini, seçme ve seçilme hakkını ve Türkiye’nin demokratik geleceğini doğrudan ilgilendiren bir mesele haline gelmiştir.

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığı zayıflatılmış, devlet yönetiminde denge ve denetim mekanizmaları büyük ölçüde işlevsiz hale getirilmiştir. Geldiğimiz noktada iktidarın, siyasi gücünü koruyabilmek adına hukuk dışı yöntemlere yöneldiği yönündeki endişeler toplumun geniş kesimlerinde karşılık bulmaktadır. Adalet sistemine duyulan güvenin sarsılması ise bir devlet için en büyük tehlikelerden biridir.

 

Bizler İYİ Parti olarak tek adam anlayışına karşı, millet iradesinden yana, demokratik parlamenter sistemden yana ve hukukun üstünlüğünden yana tavrımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Adil bir devletin, bağımsız ve tarafsız bir yargının, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının Türkiye’nin geleceği için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz.

 

Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısının korunmasını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in temel değerlerine sahip çıkılmasını milli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Cumhuriyetimizi zayıflatacak, devletin temel kurumlarını tartışmalı hale getirecek her türlü girişimin karşısında durmaya devam edeceğiz.

 

CHP Kurultayı üzerinden gündeme getirilen “mutlak butlan” kararını ise yalnızca hukuki bir değerlendirme olarak değil, Türk demokrasisine yönelik ciddi bir müdahale olarak görüyoruz. Çok partili siyasi hayatı tartışmalı hale getirecek bu yaklaşımın, milletin iradesine gölge düşürdüğü açıktır. Bu nedenle söz konusu “mutlak butlan” kararının bizzat kendisinin demokratik meşruiyet açısından “mutlak butlan” niteliği taşıdığı kanaatindeyiz.

 

Türkiye’nin ihtiyacı ; baskı, kutuplaşma ve siyasi mühendislik değil aksine güçlü demokrasi, güçlü hukuk ve güçlü kurumlar düzenidir. Milletimizin sağduyusuna güveniyor, Cumhuriyetimizin demokratik kazanımlarını koruma kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Haber Merkezi

 

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!