Ekonomi

Bakan Bolat'tan Sınır Kapısı Müjdesi! Avrupa Yolu Rahatlıyor

Bakan Bolat'tan Sınır Kapısı Müjdesi! Avrupa Yolu Rahatlıyor

Yeşim Dramalı
Yeşim Dramalı
Editör
15 Mart 2026 11:10

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Bulgaristan arasında Kapıkule Sınır Kapısı'nın kuzeyinde yeni bir gümrük kapısı kurulması için anlaşma taslağının Türkiye'ye ulaştığını duyurdu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) iftar programında konuşan Bolat, "Kapıkule'nin hemen kuzeyinde yeni bir gümrük kapısı daha açacağız. Bu, Avrupa'ya yapılan taşımalar için önemli bir ticari imkan sağlayacak." dedi. Yeni kapının, Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltarak ticaret ve lojistik faaliyetlerini hızlandırması hedefleniyor.

Lojistikte Büyüme

Bakan Bolat, Türkiye lojistik sektörünün pazar büyüklüğünün 100 milyar doları aştığını bildirdi. Geçen yıl 42,4 milyar dolarlık lojistik ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Bolat, bunun 122,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının yüzde 35'ini oluşturduğunu söyledi. Türkiye, dünya lojistik ihracatında yüzde 2,8 payla 10'uncu sırada yer alıyor.

Dijitalleşme ile Hızlanan Transit

Gümrüklerde dijitalleşmenin hız kazandığını vurgulayan Bolat, e-TIR, tek pencere ve NCTS gibi uygulamalarla ticaretin daha hızlı ve güvenilir hale geldiğini belirtti. Bu gelişmelerin etkisiyle ulusal ve ortak transit taşımaların 2013-2025 yılları arasında yüzde 65 artarak 2,5 milyona ulaştığını açıkladı.

Yeşim DRAMALI

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!