Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Edirne binasında bir araya gelen Edirne Emekliler Derneği üyeleri, basın açıklaması gerçekleştirerek taleplerini dile getirdiler. Basın açıklamasının ardından dernek üyeleri; “Emeklilerin sesinin duyulması amacıyla parti genel merkezlerine PTT’den taleplerin yazıldığı mektupları gönderdiler. 627 adet tutan mektup adetinin gönderim maliyetlerini karşılayamadıkları için sadece parti genel başkanlarına gönderilmek üzere 16 adet mektubu Ankara’ya postaladılar.
‘Çalışmadan zengin olmayı bilmeyen nesiliz’ diyen Edirne Emekliler Derneği Başkanı Ahmet Ziya Yaz yaptığı açıklamada; “Bizler yaş almış, çalışma hayatını terk etmesi gereken kalan ömrünü refah ve huzur içinde geçirmesi gereken bu ülkenin vatandaşları, bu topraklardaki her birey gibi gerçek hak sahipleriyiz. Ülkenin kalkınması için ağır ekonomik koşullara katlanmak zorunda olduğumuz yıllar boyunca çocuklarımızı boğazımızdan keserek okutan, yetiştiren bir nesiliz. Akşam evimizde bir tas çorba içmeyi zenginlik olarak gören, Beytülmala çökmeyi aklından geçirmeyen bir nesiliz. Bu topraklar için gerektiğinde canımızdan gerektiğinde malımızdan geçtik. Nesillerdir çalışarak, fedakârlık yaparak biriktirdiğimiz mal varlıklarımızı yanlış politikalarınız ve kararlarınızla dağıtıp faturayı bize kesmeye kimsenin hakkı olamaz. İnsanca, muhtaç olmadan, ömrümüzün son günlerini sağlıkla geçirme hakkını elimizden almak kimsenin hakkı olamaz. Hak ettiğimiz şekilde yaşamak talebimiz en hakkımızdır” dedi.
‘EMEKLİLER YÜK DEĞİLDİR’
Emeklilerin bir yük olmadığını vurgulayan Yaz; “Haklarımızı savunmak için meclise gönderdiğim temsilcim, Emekliler bu ülkenin sırtında yük değil, Problemi başka tarafta arayın lütfen. EYT kambur oldu diye, sadaka diye dağıttığınız miktarı bahane etmeyin. İmkânı olanın ülkeyi terk etmesine şaşırmak yerine hukuku, adaleti ve liyakati öncelemeyen bir devlet yok olmaktan kurtulamaz. Bizler yük olarak görülecek insan topluluğu değiliz. Meydanlarda söyledik, Sizlere defalarca duyurduk. Pijamayı çıkardık yürüdük. Emekliler sendikası olmaz dediniz dernekler olarak birleştik. Kurumsal kimlikle sesimizi bu sefer dinler ve başkentte yankılanmasını sağlayabilirsiniz. 80’li yıllarda başlayan ve günden güne yok edilen haklarımızı yasayla teminat altına almak sizin ellerinizde” diye konuştu.
TALEPLER SIRALANDI
Edirne Emekliler Derneği olarak talepleri de dile getiren Dernek Başkanı Yaz; “Taleplerimiz; 1- Çalışanlara verilen seyyanen zam, güncel haliyle düzenlenerek biz emeklilere de verilmelidir. 2- İntibak yasası yeniden güncellenerek haklarımız geriye dönük olarak faizi ile birlikte ödenmelidir. (Aynı yıl aynı prim ödeyen ancak farklı yıllarda emekli olanlar arasında ciddi farklar var.) 3- 3600 ek göstergedeki haksızlıklardan emeklilerimiz de mağdur olmuştur, giderilmelidir. 4- Muayene ve ilaç katkı payları kaldırılmalıdır. 5- En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmeli, taban maaş uygulaması kaldırılmalıdır. (Daha önce asgari ücretin üstündeydi) 6- Yılda iki kez ödenen bayram ikramiyeleri en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. 7- Yapılan zamlar tüm emekli kesimine aynı oranda yansıtılarak ödenmelidir. 8- İşçi ve Kamu çalışanlarına verilen sendika ve toplu sözleşme hakkı Emeklilere de verilmelidir. 9- Aylık bağlama oranlarının en az %70 yükseltilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Basın açıklamasının ardından talepleri içeren 16 adet mektup PTT’den parti genel merkezlerine gönderildi. Dernek Başkanı Yaz, milletvekillerinin hepsine göndermek istediklerini ancak emekli maaşlarının mektup göndermeye yetmeyeceğine dikkat çekti. Emekliler milletvekillerine taleplerini mail yoluyla ilettiler. Adem Batuhan SEVER