Ekonomi

Kriz fırsata döndü!

Kriz fırsata döndü!

Edirne Ahval
Edirne Ahval
Editör
19 Haziran 2025 17:21

‘Ev almak için en iyi dönem’

Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Hakan İnci, yakın süreçte başlayan İsrail- İran Savaşı’nın ekonomik açıdan Türkiye’ye olan yansımasını gazetemize yaptığı açıklamalarda değerlendirdi. “Ülkemiz şu anda peş peşe krizler içerisinde patinaj yapmaya devam ediyor” diyen İnci, yatırım yapmak isteyenlere de tavsiyede bulunarak; “İhtiyacı olan varsa konut alsın, ihtiyacı olmayan varsa gitsin yatırımını altında bekletsin. Eğer gayrimenkul ihtiyacı varsa ve belirli bir birikimleri varsa, şu anda ev almak için en iyi dönem” dedi.

Mevcutta ülke genelinde ekonomik sıkıntıların var olduğuna dikkat çeken Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Hakan İnci; “Bana göre ülkemiz şu anda peş peşe krizler içerisinde patinaj yapmaya devam ediyor. Zaten piyasalarda özellikle son iki yıldır ciddi bir nakit darlığı var. Enflasyona karşı insanların nakit gelirlerinin yeterli olmaması, gelirlerin enflasyona paralel olarak artmaması, zaten reel piyasalarda ciddi bir tıkanıklığa neden oluyor. Pazara gidiyorsunuz, insanlar fiyatını görünce almaktan vazgeçiyor veya fiyatına bakmadan alıyor, hesabı öderken kasada fiyatı görünce almaktan vazgeçen insanlar var. Ülkemiz için çok acı olaylar, alışık olduğumuz şeyler değil” diye konuştu.

Hali hazırda Türkiye’deki sorunlar devam ederken ayrıca İsrail ve İran’ın arasında savaşın ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen İnci; “Bunların üstüne bir de şu an İsrail’in, bir gece amacının ne olduğu belirsiz bir şekilde İran’a saldırması, bölgeyi germesi; İran da bizim en yakın komşularımızdan bir tanesi olduğu için vatandaşlarda tereddüte neden oluyor. Saldırının olduğu gün bir konut pazarlığımız vardı; sabah iptal olacak diye korktum. Çünkü insanlar bu tür olaylardan etkileniyorlar. Hemen kendilerini bir savunma pozisyonuna almaya çalışarak, en güvenli limana yanaşmaya çalışıyorlar; altın alıyorlar veya parayı ellerinde tutuyorlar. Ülkemizin şanssızlığı şu; yaklaşık 24 aydır süregelen krizlerin, daha da çarpan etkisini arttıracak etkiler oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

Artık konkordatonun Türkiye’de normalleştiğini belirten İnci; “Bugün Türkiye’de konkordato, ekstra olmaktan çıktı, normal bir ekonomik aktör olmaya doğru gidiyor. Bir sürü fabrikalar işçi çıkarıyor, konkordato ilan ediyor. Bu durum, piyasayı olumsuz etkilemeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

‘EDİRNE BU KONUDA ŞANSSIZ’

Edirne’ nin normalde krizlerde en son etkilenen şehir olmasına rağmen şuanda zor zamanlardan geçtiğine dikkat çeken İnci; “Şu anda Edirne’mizde henüz arkası vurulan çek yok, ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Edirne’nin şöyle bir şansızlığı da var; dövizdeki artış hızı, enflasyonun altında kaldığı için, son 4-5 yıldır Edirne’ye giren sıcak para da şu anda kesilmiş durumda. Çünkü gelen insanlar, orada satın aldıkları ürünün değerini Türkiye’yle karşılaştırdıklarında, enflasyonun çok üstünde kaldığı için buradan alışveriş yapmayı kestiler. Edirne, her zaman bu krizlerden en son etkilenen şehir ve şu anda etkileniyoruz” dedi.

‘SÜRECİ İYİ OKUMAK LAZIM’

Savaşın daha fazla sürmeyeceğini düşündüğünü belirten İnci, yatırım yapmak için gelişen olayları iyi okumak gerektiğini ifade etti. İnci; “Bu iki ülke arasındaki savaşın daha ileri gideceğini düşünmüyorum. Yani Amerika, İran’ın gücünü görmek istedi, tahmin ettiği gibi mi yoksa daha mı güçlü olduğunu görmek istedi. Bu saldırıların bana göre ana amacı o; karşısındakinin gücünü sınadılar. ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu gezisinde birçok Arap ülkesinden 3.250 trilyon dolarlık yatırım sözü aldı. Onların da ana gelir kaynağı petrol. Belki de onlara, ‘Siz bize bu yatırımı yapın, biz de bir aksiyon alacağız, petrol fiyatlarını yükselteceğiz’ dendi. Dolayısıyla iyi okumak lazım. Yatırım konusunda sağlam yerde kalmak lazım” diye konuştu.

‘EV ALMAK İÇİN EN İYİ ZAMAN’

Ekonomik koşullar baz alındığında ev almak için en iyi dönem olduğunu vurgulayan Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Hakan İnci; “Israrla söylüyorum; ihtiyacı olan varsa konut alsın, ihtiyacı olmayan varsa gitsin yatırımını altında bekletsin. Borsa bu ara tehlikeli, dövizde istikrar yok. Eğer gayrimenkul ihtiyacı varsa ve belirli bir birikimleri varsa, şu anda ev almak için en iyi dönem. Onun dışında güvenli limanlarda bekleyebilirler. Faizin bu yüksekliğinin sürdürülebilirliği yok. Faiz indirimi olacaktır ve direkt değil de piyasalara psikolojik bir etkisi olacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla insanların bunları iyi değerlendirmesi, iyi okuması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“YOKSA HERKES BİRLİKTE YOK OLABİLİR”

Ekonomik krizi ve savaşı bahane etmeden fiyatlarda istikrar sağlanması gerektiğini de söyleyen İnci; “Restorandan tutun markete kadar, her sektörde insanlarımızın kar marjlarında insaflı olmaları gerekiyor. Kendileri de fark etmeliler; Bulgarlar ve Yunanlar eskisi kadar gelmiyor. Makul bir fiyata ürün satsınlar ki insanlar da erişebilsin. Bütün esnaflarımıza, müteahhitler de dahil, her türlü satışta insaflı olmalarını öneriyorum ki piyasa dönsün. Yoksa herkes birlikte yok olabilir” diyerek Edirne’deki esnafa da seslendi. Damla GÖÇ AKYÜZ

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!