Volkan Akgüngör, 2026 yılı emekli bayram ikramiyesinin 4 bin TL olarak sabit bırakılmasına tepki göstererek, artış yapılmamasının emeklilerin yaşadığı ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan Akgüngör, ikramiyelerin enflasyon ve yaşam maliyetlerine göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
Volkan Akgüngör, 2026 yılı emekli bayram ikramiyelerinin 4 bin TL olarak ödenmeye devam edeceği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Akgüngör, kararın emeklilerin yaşadığı ekonomik tabloyu yansıtmadığını belirterek yazılı bir değerlendirmede bulundu.
Akgüngör açıklamasında, emeklilerin artan yaşam maliyetleri karşısında zor durumda olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“2026 yılı için emekli bayram ikramiyesine herhangi bir artış yapılmayacağı ve ikramiyenin 4.000 TL olarak ödenmeye devam edeceği yönündeki açıklamayı büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye’de emekliler artık bir bayram ikramiyesiyle değil, hayat mücadelesiyle karşı karşıyadır. Açıklanan 4.000 TL’lik tutar; bırakın bir bayramı karşılamayı, temel gıda ve fatura giderlerinin küçük bir bölümünü dahi karşılamaktan uzaktır.”
Edirne özelinde de değerlendirmede bulunan Akgüngör, kentte pazara çıkan bir emeklinin karşılaştığı fiyatların ortada olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Edirne’de bir emeklimizin pazara çıktığında karşılaştığı fiyatlar ortadadır. Elektrik, doğalgaz, kira ve sağlık harcamaları ortadadır. Bu gerçekler varken ‘artış yok’ demek, milyonlarca emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı görmezden gelmektir. Emekliler bu ülkenin yükü değil; üretmiş, çalışmış, vergi vermiş ve bu ülkeye ömrünü adamış insanlardır. Sosyal devlet anlayışı; bütçe disiplinini korurken, vatandaşın insanca yaşam hakkını da korumayı gerektirir. Kaynak sorunu varsa öncelik tercihi sorgulanmalıdır. Sorun bütçe değil, tercihtir.”
Bayram ikramiyesinin bir lütuf olmadığını belirten Akgüngör, güncelleme çağrısında bulunarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Bayram ikramiyesi bir lütuf değildir. Emeklilerin en azından bayramda torununa harçlık verebilmesini, evine rahatça bir sofra kurabilmesini sağlayacak düzeyde olmalıdır. 4.000 TL bugün sembolik bir rakama dönüşmüştür. Gerçek enflasyon karşısında alım gücü ciddi biçimde erimiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler; emeklilerin gelirlerinin insanca yaşam koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bayram ikramiyeleri, enflasyon oranı ve yaşam maliyetleri dikkate alınarak güncellenmelidir. Emekliler sadaka değil, haklarını istemektedir. Edirne’den açıkça ifade ediyoruz: Emeklinin sesi duyulana, hak ettiği yaşam standardı sağlanana kadar bu konunun takipçisi olacağız.”
Haber Merkezi