Trakya Üniversitesi Konservatuvarı ev sahipliğinde bu yıl ilki düzenlenecek olan Balkan Keman Festivali, bugün başladı. Festival kapsamında Edirne’ye gelecek olan birçok ünlü keman virtüözü hem sahne alacak hem de konservatuvar öğrencilerine ders verecekler. Festival kapsamında ders alan öğrenciler sahnede keman konseri verecekler.
1.Balkan Keman Festivali bugün Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yaparak festival hakkında bilgi veren Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer; “Düzenlemiş olduğumuz bu festival kapsamında Balkanlar'ın eşsiz mirasını gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım atmış bulunmaktayız. Festival boyunca kemanın büyülü sesini Balkanlar ve Avrupa'dan gelen sanatçılar eşliğinde dinleme fırsatı bulacağımız gibi öğrencilerimiz de hafta boyunca üstatlarla ile dersler yaparak becerilerini geliştirecekler. Sanatın birleştirici gücüyle bu festivalin Balkanlar'da barış ve dostluğun pekişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Konuşma yapan TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Trakya Üniversitesi’nin 2.Bayezıd Külliyesi’nden günümüze müzikle içli dışlı olduğunu vurguladı. Tabakoğlu konuşmasında; "Diline, dinine ve ırkına bakılmaksızın sanat alanında herkes anlaşabilmektedir. Bu yüzden konservatuvarımızın çalışmalarını çok önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Trakya Üniversitesi’nin tanıtım filmi izlendi. Ardından Trakya Ensemble mini bir konser verdi.
Festival programı şu şekilde:
22 Nisan 2024 Pazartesi:
Açılış Seremonisi
Mini Konser "Trakya Ensemble Konseri"
MasterClass: Prof. Paloma Pierzchala (Conservatorio Superior de Musica de Castilla- La Mancha/İspanya)
23 Nisan 2024 Salı:
MasterClass: Prof. Tijana Milosevic (Belgrad Filarmoni Orkestrası Keman Sanatçısı Belgrad/Sırbistan)
24 Nisan 2024 Çarşamba:
MasterClass: Prof. Cihat Aşkın (İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İstanbul-Türkiye)
Festival Açılış Konseri: Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası/Orkestra Şefi: Eduardo Gonzalez Lopez/Solist: Cihat Aşkın
25 Nisan 2024 Perşembe:
MasterClass: Prof. Ebru Karaağaç (Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Ankara/Türkiye)
26 Nisan 2024 Cuma:
MasterClass: Prof. Sevil Ulucan Weinstein (İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İstanbul/Türkiye)
Konser: "Usta Kemancılar Konseri"
27 Nisan Cumartesi:
MasterClass: Prof. Momchil Nikolaev Enchev (Pazarcık Opera Orkestrası Keman Sanatçısı Pazacık/Bulgaristan)
Konser: "Öğrenciler Konseri"
Kapanış Seremonisi
Damla GÖÇ AKYÜZ