Kardiyoloji Uzm. Dr. Çetin Gül, genç yaşta artan kalp krizine bağlı yaşanan ölümler hakkında basın açıklaması yaptı. Yaptığı açıklamada Uzm. Dr. Çetin Gül kalp krizlerinin genetik faktörler dışında yaşanan aşırı stresten dolayı olduğunu da vurgulayarak; “Stres aşırı derecede stres. Özellikle Z kuşağı dediğimiz 20-25 yaş grubu; stres, gelecek kaygısı, iş kaygısı, yangınlar, depremler, ekonomik kriz derken, bizim 40 yılda yaşadığımız şeyi 5 yılda yaşadılar” dedi.
Genç yaşta artan kalp krizine bağlı ölümler hakkında açıklama yapan Kardiyoloji Uzm. Dr. Çetin Gül, kalp krizinden dolayı olan ölümlerde birden çok risk faktörü olduğunu söyledi. Gül; “Aslında kalp krizi için tüm dünyada kabul edilen risk faktörleri ülkemizde de erişkin yaşta olsun genç yaşta olsun işte klasik saydığımız yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, sigara, stres, hareketsiz yaşam ve obezite yani aşırı kilolu olmak gibi risk faktörleri gençler içinde geçerlidir. Ama gençler için de bu risk faktörleri normalde yılların birikimi ile erişkin yaşta kalp damarlarında ateroskleroz dediğimiz damar sertliği yapıp sonra da ateroskloretik plağın yırtılıp üzerine pıhtı oturmasıyla kalp krizine yol açıyor” diye konuştu.
Z kuşağının aşırı derece stres seviyesine sahip olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Gül, “Bu uzun yıllar alan bir süreç gençlerde peki bu kadar uzun bir süreç olmadan nasıl çok erken yaşta kalp krizi geçiriyor; Gençlerde birinci neden genetik olarak ailesel yatkınlık varsa, günümüzde en sık gençlerdeki kalp krizi sebebi bu genetik etkenler dışında birincisi stres aşırı derecede stres özellikle bu z kuşağı dediğimiz 20-25 yaş arasında aşırı bir stres var, gelecek kaygısı var, iş kaygısı var, yangınlar, depremler, ekonomik kriz derken gençlerimiz bizim 40 yılda yaşadığımız şeyi 5 yılda yaşadılar” şeklinde konuştu.
Ayrıca kalp kontrollerinin genç yaşta düzenli olarak yapılmasını söyleyen Uzm. Dr. Çetin Gül; “Genetik olarak bir rahatsızlık olan bunlara kardiyomiyopati diyoruz. Bunlardan özellikle hipertrofik kardiyomiyopati dediğimiz gençlerde sık görülen bir tipi var. Bunlarda da ani ölüme yol açan ventriküler taşikardi dediğimiz bizim normalde elektro şok vererek düzelttiğimiz ölümcül aritmiler oluyor. Bir kısmı da bu gençlerde ani ölümlerin sebebi ölümcül aritmiler, hipertrofik kardiyo ve diğer doğuştan olan kardiyomiyopati çeşitleridir. Genelde ani ölüm için ‘kalp krizinden öldü’ deniliyor fakat aslında damar tıkanıklığına bağlı ölümün adı kalp krizinden ölümdür. Az önce saydığım risk faktörleri nedeniyle periyodik kalp kontrollerini daha erken yaşta başlanmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ