Gündem

Çığla sivrisinek konusunda uyardı

Çığla sivrisinek konusunda uyardı

Edirne Ahval
Edirne Ahval
Editör
06 Mayıs 2024 16:03

İl Genel Meclisi Mayıs ayı oturumlarının 4’üncü birleşiminde sivrisinek ve haşereler hakkındaki raporu meclise aktaran Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, 2024 yılı için sivrisinekle mücadeleye 6 milyon 802 bin 545 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. İlaçlama konusunda vatandaşların mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen çığla; “Köy muhtarlıkları, çeltik üreticileri ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirilmesi görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı oturumlarının 4’üncü birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

BECAN'DAN MECLİSE ZİYARET

Oturum öncesi Uzunköprü Belediyesi önceki dönem Başkanı Özlem Becan, meclise nezaket ziyaretinde bulundu. Sonrasında yoklama alımı ve tutanak özetlerinin okunmasıyla devam eden oturumda Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan sivrisinek ve haşereler hakkındaki rapor, Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise aktarıldı.

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle, duran sular, göletler, çeltik tarlaları ve yerleşim yerlerinde ahır, sazlık ve sulak alanlarda sivrisineklerin bıraktıkları larvaların çoğalarak bulaşıcı hastalıklara sebep olduğu bilinirken, Edirne de çoğalan sivrisinek popülasyonundan en çok nasibini alan iller arasında.

SİVRİSİNEK İLE MÜCADELEYE 6 MİLYON 802 BİN 545 TL BÜTÇE

Sivrisinek ile mücadelede 2024 yılı bütçesinin 6 milyon 802 bin 545 TL olduğunu bildiren Komisyon Başkanı Çığla; “Çevre kanunu, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır. Edirne bölgesi coğrafi ve tabiat yapısı olarak sivrisinek üremesi açısından uygundur. Yürüklükteki yasalar gereği sivrisinek, karasinek ve haşereler ile mücadele, Belediye mücavir alanlarında belediyelerce, il özel idaresi sorumluluk alanlarında İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlar başkanlığındaki çeltik komisyonları, kontrolünde eğitim almış sertifikalı personel ve temin edilen araç ve gereçlerle mücadele yapılmaktadır. Özelikle Edirne merkez, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, İpsala ve Enezde sulak alan ve çeltik ekim sahalarından dolayı sivrisineklerin üremesi yoğundur. Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerekmektedir.2024 yılında il özel idaresi %50, çeltik komisyonları %50 6 milyon 802 bin 545 TL ortak proje hazırlamışlardır. İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediyelerin desteği ile sivrisinek il mücadelesine başlanmıştır. Proje çalışmalarında köy içi ve ahırlar bataklıklarda kesintisiz ilaçlama yapıldığı belirtilmiştir” dedi.

‘İLAÇLAMA PERİYODİK OLARAK UYGULANMALI’

Çeltik alanlarında duran suda sivrisinek üremesi olacağından dolayı, alanların kontrollü bir şekilde ilaçlanması gerektiğini söyleyen Çığla; “Sivrisinek üreme zamanlarında çeltik sahalarında duran suda üreme olacağından üreticilerin çeltik alanlarına il halk sağlığı ve tarım il müdürlüğü kontrolünde ilaç salınması faydalı ve ekonomik olacağı görüşündeyiz. Köy muhtarlıkları, üreticiler ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirilmesi görüşündeyiz. Yerleşim alanlarında çöplükler üreme alanı ve saklanma alanı olmaktadır, Çöplükler oluşmamalı veya ilaçlanmalıdır. Ahır ve işletmelerin ilaçlanması periyodik olarak yapılarak üremelerinin engellenmesi çevre ve sağlık açısından faydalı olacağı ve iyi sonuçlar alınacağı görüşündeyiz. Sivrisinek ve haşerelerle yapılan larvasit ilaç mücadelesi başlamış olduğu komisyonumuzca tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

‘İLAÇLAMANIN, HAVALAR TAM ISINMADAN BAŞLAMASI LAZIM’

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu da “Edirne’de yıllar önce ‘sivrisinek Yunanistan’dan mı geliyor, Bulgaristan’dan mı?’ diye espri konusu da olmuştu. Ama sivrisinek, halk sağlığı açısından gerçekten çok önemli. Bizler, Saros’la ilgili turizmden bahsetmek istiyorsak, turizmle ilgili kendimizi geliştirmek ve oradan gerçekten bir sermaye dönüşü almak istiyorsak, çözmemiz gereken en büyük sorunlardan bir tanesi sivrisinek. İlaçlama sürecinin havalar tam ısınmadan başlaması lazım” diye konuştu.

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!