Edirne’de hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte artan grip vakaları arttı. Kendilerini gripten korumak isteyen vatandaşlar, eczanelerde grip aşılarına yoğun ilgi göstermeye başladı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, reçeteli aşının haricinde ücretli olarak aşı satın alınabildiğini açıkladı. Ciravoğlu; “Talebin artmasının nedeni vatandaşın viral grip enfeksiyonlarına karşı kendisini korumaya çalışması. Diğer bir nedeni de grip aşısı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından tasfiye edilen vurulma zamanının Ekim ayı oluşu. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle üretiliyor ve 6 ay koruyor. Normal olarak reçetesi yazılan herkes aşısını alabiliyor. Ücretli almak isteyen vatandaş da 558 lira fiyatı karşılığında aşıyı temin edebiliyor” dedi.
Mevsim geçişleriyle hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte grip hastalığına karşı önlem almak isteyen vatandaşlar, grip aşılarına yoğun ilgi göstermeye başladı. Aşıya talebin artmaya başladığını dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, reçeteli aşının yanı sıra ücretli olarak da aşının temin edilebildiğini bildirdi.
‘AŞIYA TALEP ARTMIŞ DURUMDA’
Talebin artmasının sebebinin vatandaşların gribal enfeksiyonlara karşı kendini korumak istemesi olduğunu dile getiren Ciravoğlu; “Şu anda grip aşılarına talep geçen aylara göre artmış durumda. Talebin artmasının nedeni vatandaşın viral grip enfeksiyonlarına karşı kendisini korumaya çalışması. Diğer bir nedeni de grip aşısı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından tasfiye edilen vurulma zamanının Ekim ayı oluşu. Yani Ekim ve Kasım aylarında ama yoğun olarak da Ekim ayında vurulması öngörülüyor. Dünyada gribin en çok görülen dört türüne karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle üretiliyor ve 6 ay koruyor. Yine Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre gribin dünyada en çok görüldüğü aylarda Şubat ve Mart ayları. Dolayısıyla bunları bu altı aylık periyodun içinde bırakmak için Ekim ayında başlatıyoruz” şeklinde konuştu.
‘AŞI, 558 LİRA FİYATLA TEMİN EDİLEBİLİYOR’
Ciravoğlu, geçen yıl aşıların temininde sıkıntı yaşandığını hatırlatarak; “Karekodla direkt hasta üzerinden işlem yapmak durumunda sorunlar yaşandı, birtakım sıkıntılar yaşandı ama bu sene düzeldi. Yani normal olarak reçetesi yazılan herkes aşısını alabiliyor. Ücretli almak isteyen vatandaş da 558 lira fiyatı karşılığında aşıyı temin edebiliyor. 3 marka aşı geldi, içerikleri aynı. Bunlardan ikisi geri ödeme kapsamında bir tanesi geri ödemeli değil. 65 yaş üzerinde vatandaşların hiçbir ücret ödemen bunları alma hakkı var. Bunun dışında ayrıca kronik hastalığı olanlar, bazı hastalıkların raporlarına göre ücretsiz alma hakkı oluyor” ifadelerini kullandı.
‘AŞIYI ÖNCE 65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR VURULMALI'
Aşının öncelikli olarak 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için vurulması gerektiğine vurgu yapan Ciravoğlu, “Öncelikli olarak 65 yaş üzerindekiler ve kronik rahatsızlığı olanların vurulması gerekiyor. Kronik hastalığı olan özellikle solunum yolu kronik hastalıkları olanların kullanmasında yarar var. Grip aşısı grip virüsüne karşı etkili. Viral grip enfeksiyonlarına karşı etkili. Bizim halk arasında bildiğimiz, boğaz enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon vs oluştuğunda da vatandaşlarımız grip oldum diyor. Oysa grip diye tanımlanan şey virüsle olan. O zaten yüksek ateş ve ciddi halsizlikle semptomları daha ağır olan bir vaka. Grip aşıları buna karşı koruyor. Bakteri enfeksiyonlarına, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumuyor” açıklamasını yaptı.
Adem Batuhan SEVER