Fiyat tarifesi belli oldu
Edirne turizmine katkı sağlamak amacıyla yerli ve yabancı ziyaretçileri Meriç Nehri’ne çekmeyi hedefleyen ‘kancabaş’ adı verilen nostaljik saltanat kayıkları hizmete açıldı. Edirne Valiliğince hayata geçirilen turistik kayık turları için fiyat tarifesi de belli oldu. Hafta içi ve hafta sonları saat 10.00-19.00 arasında hizmet verecek olan kayıklara; 0-7 yaş arası çocuklar ücretsiz binebilecek. Bir turu 30 dakika süren kayık turu için fiyat tarifesi ise şu şekilde; 7-18 yaş arası 60 TL – 2 Euro, 18 yaş üzeri vatandaşlar 100 TL – 3 Euro ve müstakil kullanımlar için ise 1000 TL – 30 Euro.
Edirne’de Meriç Nehri turizmini artırmak amacıyla Edirne Valiliğince hayata geçirilen nostaljik ‘kancabaş’ adı da verilen saltanat kayıkları, nehir kenarında gerçekleştirilen açılış töreniyle hizmete açıldı.
Bir süredir test edilen kayıklar Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, vali yardımcıları, kurum müdürleri ve oda başkanlarının katıldığı törenle, test sürüşlerinin ardından ilk turunu gerçekleştirdi. Kayığa binmeden önce can yelekleriyle güvenlik önlemleri alındı.
‘EDİRNE'NİN ENFES MANZARASINI GÖRME İMKANINA KAVUŞULACAK’
Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri’nin her iki yakasının da sosyal alanlarla donatılmasının herkesin hayali olduğunu belirterek; “Gelen ziyaretçilerimizin tarihi köprülerimizi görme, Edirne'nin enfes manzarasını görme imkanına kavuşacaklar. Bulunduğumuz yer Meriç Nehri'nin kenarı, kıyı çizgisi. Her iki yakasını alacak şekilde burada çalışmalar devam ediyor. Bütün Edirnelilerin aslında Edirne'yi ziyaret eden herkesin ortak bir hayali var o da nehrin her iki yakasının da yürüyüş alanlarıyla, bank alanlarıyla donatılması. Aynı zamanda da nehri kullanma noktasında da herkesin ortak düşüncesi, ortak anlayışı, ortak isteği var. Nehirde de bugün hem buradaki projesi tamamlanarak yürüyüş alanları kısa bir zaman içerisinde bitecek. Hem de nehirde biz bu Kancabaşı kayıkları dediğimiz saltanat kayıtlarıyla gelen ziyaretçilerimizin Tarihi köprülerimizi görme, Edirne'nin enfes manzarasını görme imkanına kavuşacaklar. Bugün bir başlangıç yapıyoruz. Dört tane kancabaşı kayığıyla beraber burada bir sistem oluşturuldu, denemeleri yapıldı. Güvenlik testleri yapıldı ve bugünden sonra bu çalışmalar başlayacak” dedi.
‘MERİÇ NEHRİ SU ÜSTÜ ARAÇLARIN KULLANILDIĞI BİR MERKEZ HALİNE GETİRİLECEK’
Vali Sezer, Meriç Nehri’nin su üstü araçlarının kullanıldığı bir merkez haline getirileceğinin altını çizen Vali Sezer; “Ziyaretçilerimizi buradan kabul edip gezdireceğiz. Amacımız şehrimizin turizm ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak ve mevcut olan kaynaklarını daha fazla gelen misafirlerin hizmetine sunmak. Bir müddet sonra buradaki kenarındaki yürüyüş alanları ve sahil kenarının düzenlenmesi bittikten sonra da buranın neredeyse tamamı iskele olacak şekilde bir kapı açılarak nehre sıfır yanaşacak şekilde birden çok Kancabaşı kayığı ve değişik su üstü araçların kullanıldığı bir merkez haline getirilecek. Aynı zamanda burada su sporlarıyla ilgili bir merkez yapılıyor. Onun da projelendirme çalışmaları tamamlandı. Onunla ilgili de yapım çalışmalarına başlayacağız. Bu sene de burada malumunuz Avrupa Şampiyonası için hazırlık yapılıyor. Avrupa Şampiyonası burada düzenlenecek. Umarım güzel Edirne'mize güzel hizmet eder. Gelen ziyaretçilerimizin de Edirne'mizin hem suyundan hem de bütün tarihi ve kültürel güzelliklerinden faydalanmalarına bir katkı sağlarız. Bir farkındalık oluştururuz. Bu manada da bütün arkadaşlarımız, özel idaremiz, kültür müdürlüğümüz belediyemiz ortak bir çalışma ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.
‘SÖĞÜTLÜK MİLLET BAHÇESİ KISA SÜRE İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK’
Uzun süredir çalışmaları devam eden Söğütlük Millet Bahçesi’nin yakın zamanda tamamlanacağını belirten Vali Sezer; “Bugün Söğütlük dediğimiz Edirne açısından son derece herkesin hatıralarının anılarının olduğu bir alanda bulunuyoruz. Burada malumunuz Çevre Şehircilik Bakanlığımız, Kültür Bakanlığımız tarafından bir yılı aşkın sürede çalışmalar devam ediyor. Burada millet bahçesi yapılıyor. Bu noktada da bir ara verildi ama son bir aydır tekrar ihale çalışmaları tamamlandı ve millet bahçesi hızlı bir şekilde devam ediyor. Umuyorum kısa süre içerisinde tamamlanacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Sezer ve beraberindeki protokol üyeleri, kayıklara binerek ilk turu gerçekleştirdiler.
İŞTE KAYIK TURU FİYAT TARİFESİ
Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından da kancabaşı kayıklarının tur ücretleri açıklandı. Hafta içi ve hafta sonları saat 10.00-19.00 arasında hizmet verecek olan kayıklara; 0-7 yaş arası çocuklar ücretsiz binebilecek. Bir turu 30 dakika süren kayık turu için fiyat tarifesi ise şu şekilde; 7-18 yaş arası 60 TL – 2 Euro, 18 yaş üzeri vatandaşlar 100 TL – 3 Euro ve müstakil kullanımlar için ise 1000 TL – 30 Euro.
Adem Batuhan SEVER