Gündem

Mısır üreticisine ‘ithalat’ şoku

Mısır üreticisine ‘ithalat’ şoku

Edirne Ahval
Edirne Ahval
Editör
12 Ekim 2024 19:08

‘Çiftçiye sahip çıkmazsak, muhtaç kalacağız’

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, mısırda 1 ton ithalatta gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesine tepki göstererek; “Daha hasat edilmeyi bekleyen mısır tarlaları varken Mısır’da ithalata yönelinmesi fiyatların düşmesine neden olmuştur. Uygulanan bu politikalar ile çiftçimiz üretimden uzaklaşacak bu da ileriki yıllarda ithalatı daha da arttıracaktır. Bizim çiftçimizin cebine girecek para neden yabancı çiftçilerin cebine girsin. Türk tarımına da Türk çiftçisine de sahip çıkmak zorundayız. Yoksa gıda tedariğinde başka ülkelere muhtaç kalacağız” dedi.

Mısır ithalatında gümrük vergisini yüzde 130’dan yüzde 5’e düşüren karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre 1 ton mısır ithalatı için gümrük vergisi, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yüzde 5 olarak belirlendi. Edirne’de de yaygın olarak üretilen mısırda ithalat vergisinin düşürülmesine, Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın’dan tepki geldi.  

‘ÇİFTÇİLERİMİZE BÜYÜK BİR DARBE VURMUŞTUR’

Bu yıl, çiftçinin para kazanabildiği tek ürünün mısır olduğunun altını çizen Ilgın, yapılan düzenlemeyle mısır alım fiyatının düşmesine neden olduğuna dikkat çekti. Ilgın; “Bu yıl bölgemizde de oldukça yaygın olarak ekilen ve çiftçinin para kazandığı tek ürün olan Mısır üretiminde çiftçimizin yüzü gülerken, fiyatlar iyi bir seviyede seyrederken mısır ithalatında gümrük vergisinin %130’dan %5’e düşürülmesi çiftçilerimize büyük bir darbe vurmuştur. Daha hasat edilmeyi bekleyen mısır tarlaları varken Mısır’da ithalata yönelinmesi fiyatların düşmesine neden olmuştur” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİMİZİN CEBİNE GİRECEK PARA, NEDEN YABANCI ÇİFTÇİNİN CEBİNE GİRSİN?’

Türk çiftçisine sahip çıkılmadığı sürece başka ülkelere muhtaç kalınacağına vurgu yapan Ilgın; “Yeni düzenleme ile 31 Aralık 2024’e kadar 1 milyon ton Mısır İthalatı için gümrük vergisi %130’dan %5’e düşürülmüştür. Bu Rusya çiftçisine, Ukrayna Çiftçisine 220 milyar dolar ödenmesi anlamına gelmektedir. Ekimi, sulaması, mazotu, nakliyesi ile çiftçinin maliyet kalemlerinin her geçen gün arttığı Mısır üretiminde kendi çiftçimizin desteklenmesi çok önemlidir. Uygulanan bu politikalar ile çiftçimiz üretimden uzaklaşacak bu da ileriki yıllarda ithalatı daha da arttıracaktır. Bizim çiftçimizin cebine girecek para neden yabancı çiftçilerin cebine girsin. Türk tarımına da Türk çiftçisine de sahip çıkmak zorundayız. Yoksa gıda tedariğinde başka ülkelere muhtaç kalacağız” diye konuştu.

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!