Gündem

Şifa dolu 'Deva-i misk' ikramı

Şifa dolu 'Deva-i misk' ikramı

Edirne Ahval
Edirne Ahval
Editör
22 Mayıs 2025 16:53

Edirne’de 21-27 Mayıs tarihlerinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, Osmanlı mutfağının önemli ürünlerinden olan ve içerisinde tarçın, karanfil, zencefil, yenibahar da olmak üzere 40 çeşit baharatın bulunduğu deva-i misk helvası, tanınan şekerleme ustası Arif Meriç tarafından, maniler eşliğinde kentin Selimiye Meydanı’nda vatandaşlara ikram edildi.

Türk Mutfağı Haftası, bu yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt genelinde kutlandığı gibi Edirne’de de kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Osmanlı mutfağının önemli ürünlerinden Deva-i Misk helvası, Selimiye Meydanı’nda vatandaşlara ikram edildi.

Yoğun ilgi gören etkinlikte, Edirne’nin ünlü kurabiye ustası Arif Meriç, maniler eşliğinde vatandaşlara içerisinde 40 çeşit baharatın bulunduğu deva-i misk helvasından ikram etti.

’22 KİLOGRAM DEVA-İ MİSK HELVASI YAPTIK’

Etkinliğe katılan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, kentin plakasının 22 olması sebebiyle 22 kilogram deva-i misk helvasının vatandaşlara ikram edildiğini dile getirdi. Soytürk; “Türk Mutfağı Haftası’nda birbirinden farklı etkinliklerle, şehrimizin ürünlerini, gastronomik zenginliklerini tanıtmaya devam ediyoruz. Bugün burada şehrimiz için önemli, bizim tanıtım elçimiz Arif Meriç ağabey ile birlikte coğrafi işaretli deva-i miski, şehrimizin önemli destinasyonlarından olan ‘Altın Üçgen’de tanıtıyoruz. Coğrafi işaretli bir ürün olması, içerisinde taşıdığı özgün malzemelerle, Türk Mutfağı Haftası’nda Rumeli ve Edirne coğrafyasının topraktan sofraya kadar uzan bu birbirinden lezzetli tariflerini, reçetelerini halkımıza tattırmaya, anlatmaya devam ediyoruz. Haftamız kutlu olsun, Arif ağabeyimiz her zaman var olsun, daim olsun. Geçen sene 22 metre badem ezmesi yapmıştık. Bu yılda 22 kilogramlık deva-i misk yaptık” şeklinde konuştu.

‘ŞİFA VE GÜZEL KOKU DEMEK’

Şekerleme ustası Arif Meriç de Osmanlı’da 2’nci Bayezid Külliyesi’ndeki hastalara deva-i misk yedirildiğini dile getirdi. Meriç; “Deva, Osmanlıca bir kelimedir. Bizim 2’nci Bayezid Külliye’miz var; orada akıl ve ruh hastalıkları tedavi edilirken, ecdadımız bir tarafta su, bir tarafta müzik, bir tarafta 40 tane baharatı bir araya getirmiş adına ‘Deva’ yani şifa, ‘misk’ yani güzel koku dedikleri bu helvayı yapmış. Düşünün güzel kokuyla devayı bir araya getiriyor, adına da ‘deva-i misk’ diyor. Bu anlamlı günün en güzel hatırası, bu kubbede hoş bir devalı sedayı bırakalım” diye konuştu.

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!