Edirne Söğütlük Millet Bahçesi, uzun süren revizyon ve hukuki süreçlerin ardından tamamlandı. Çevre Haftası kapsamında düzenlenen 'Çevre Şenliği' ile halkın kullanımına açılan 515 dönümlük yeşil alan, Edirnelilerle buluştu.
Edirne'de 2023 yılında ilk ihalesi yapılan, ancak bazı hukuki engeller nedeniyle duraksayan Söğütlük Millet Bahçesi, revizyon sürecinin ardından tamamlandı ve Çevre Haftası kapsamında düzenlenen Çevre Şenliği ile Edirnelilerin kullanımına açıldı.
15 Ocak 2023’te Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nda millet bahçesi yapılması planlanırken, kentteki sivil toplum örgütleri yürütmenin durdurulması ve ihale iptali için mahkemeye başvurmuştu. Mart ayında yürütmeyi durdurma kararı, Kasım ayında da ihale iptali kararı çıktı. Sürecin ardından Eylül 2023’te Edirne Valisi olarak göreve başlayan Yunus Sezer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşerek projede revizyon yapılmasını talep etti. Yenilenen proje ile 2024 Nisan ayında yeni ihaleyle çalışmalar yeniden başladı.
Toplam 515 dönümlük alanın 450 dönümü yeşil alan olarak düzenlendi. Söğütlük Millet Bahçesi adıyla anılan bu yeşil vaha, Edirnelilerin nefes alacağı önemli bir alan oldu.
Bugün gerçekleştirilen Çevre Şenliği kapsamında animatörler eşliğinde yüz boyama, atık iplerden bileklik yapımı ve kumaş boyama gibi etkinlikler düzenlendi. Güzel Sanatlar Lisesi ve 80. Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri de konserleriyle şenliğe renk kattı. ‘Plastik Kirliliği ile Mücadele’ temalı bilgi yarışması ise katılımcıların beğenisini topladı.
Edirne Valisi Yunus Sezer etkinlik alanını dolaşarak vatandaşlar ve öğrencilerle sohbet etti.
Şenliğin açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı ile AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Edirne Valisi Yunus Sezer, millet bahçesinin resmi açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla yapacaklarını belirterek;
“Bu güzel mekan, yeşiliyle ve çevre düzenlemesiyle belki Türkiye'deki en önemli alanlardan bir tanesi, bugün vatandaşlarımızla buluştu, bunun sevincini yaşıyoruz. İkincisi de anlamlı bir gün; bu hafta çevre haftamız. Çevreyle ilgili olarak ülke olarak Birleşmiş Milletler'de de öncülük ettiğimiz çok önemli programlar var ve ülke olarak Sıfır Atık Projesi'ni büyük bir gururla yürütüyoruz, bütün dünyaya örnek olacak şekilde yürütüyoruz. Bu manada da çevremizin temiz tutulması, güzel tutulması ve gelecek kuşaklara güzel bir doğa bırakma hepimizin en büyük görevi, en büyük vazifesi" diye konuştu.
Millet bahçesinin temiz tutulmasının önemine dikkat çeken Sezer; “Başta bu mekanın bu güzel alanın temiz tutulması olmak üzere, bütün Edirne’mize yakışır bir şekilde temiz tutulması bizim açımızdan son derece önemli. Bugün kıymetli Edirneli hemşerilerimizi bu güzel alanların, çevremizin ve doğanın korunması, yeşilin korunması adına da bir adım olarak, bir milat olarak kendimize belirleyip buna göre devam etmemiz çok önemli. Söğütlük Millet Bahçemiz 515 dönüm bir alan, 450 dönümü yeşil alan olarak düzenlenmiş, 10 kilometre bisiklet yolu, 10 kilometre yürüyüş yolu, 5 kilometre bisiklet yoluyla beraber belki ülkemizde az rastlanır bir millet bahçesinin ülkemize, Edirne’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Adem Batuhan SEVER