Gündem

THK'nın '101'inci yıl' gururu

THK'nın '101'inci yıl' gururu

Adem Batuhan SEVER
Adem Batuhan SEVER
Editör
16 Şubat 2026 17:27

Türk Hava Kurumu’nun 101’inci kuruluş yıl dönümü Edirne’de düzenlenen törenle kutlandı. THK Edirne Şube Başkanı Coşkun Molla, “İstikbal göklerdedir” vizyonunu gelecek nesillere aktarmaya devam edeceklerini vurgularken, Balon Binası’nın havacılık müzesine dönüştürülmesi ve Demirhanlı Havaalanı için hazırlanan yeni projelerin sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.

Türk havacılığının temellerini atmak ve “istikbal göklerdedir” vizyonunu hayata geçirmek amacıyla Türk Hava Kurumu (THK), 101’inci kuruluş yıl dönümünü Edirne’de düzenlenen törenle kutladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve Türkiye’de sivil havacılığın gelişiminde öncü rol üstlenen THK’nın yıldönümü dolayısıyla, THK Edirne Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’nda resmi tören gerçekleştirildi. Törene THK Edirne Şube Başkanı Coşkun Molla ve şube yönetiminin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı ile CHP Merkez İlçe Başkanı Volkan Akgüngör katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, şube yönetimi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

‘İSTİKBAL GÖKLERDEDİR’ VİZYONU GELECEĞE TAŞINIYOR

Törende konuşan THK Edirne Şube Başkanı Coşkun Molla, kurumun Atatürk’ün çizdiği hedef doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı. THK’nın yalnızca bir kurum değil, aynı zamanda bir idealin temsilcisi olduğunu ifade eden Molla, Türkiye’de savunma sanayii ve sivil havacılığın gelişmesinde THK’nın çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Molla, “Türk Hava Kurumu, kuruluşundan bu yana ülkemizin havacılık alanındaki atılımlarına yön vermiş, savunma sanayimizin ve sivil havacılığımızın bugün ulaştığı seviyeye gelmesinde ciddi katkılar sağlamıştır. Bu katkılar geçmişte olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Bizler de bu bilinçle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“İstikbal göklerdedir” sözünün yalnızca bir slogan olmadığını belirten Molla, bu anlayışın genç nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Bu yolculuk, gençlerimize emanet edeceğimiz bir idealdir. Ülkemizin güvenliği, bağımsızlığı ve geleceği açısından havacılık alanında güçlü olmak hayati önem taşımaktadır. Biz bu bilinci genç kuşaklara aktarmayı görev biliyoruz ve onların da bu mirası daha ileriye taşıyacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

‘101 YILLIK GURUR’

THK’nın gücünü milletten aldığını dile getiren Molla, halkın kuruma duyduğu güvenin en büyük motivasyon kaynağı olduğunu belirtti.

Molla, “Bugün 101’inci yılımızı kutlarken, bu noktaya milletimizin desteği sayesinde geldiğimizi özellikle vurgulamak isterim. Halkımızın güveni ve katkıları, çalışmalarımızın temel dayanağıdır. 101 yıllık köklü bir geçmişe sahip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BALON BİNASI HAVACILIK MÜZESİ OLUYOR

Konuşmasında kent gündemindeki önemli bir gelişmeye de değinen Molla, Edirne Sarayı ihya çalışmaları kapsamında Balon Binası’nın Türk Havacılık Tarihi Müzesi olarak değerlendirilmesinin planlandığını basından öğrendiklerini söyledi.

Söz konusu yapının korunması için uzun yıllardır çaba gösterdiklerini belirten Molla, “Yaklaşık 10-15 yıldır bu binanın fiziksel olarak korunması ve havacılık tarihi açısından değerlendirilmesi için girişimlerimiz oldu. Binayı kullanan Karayolları’nın da bu süreçte duyarlılık göstermesi, yapının bugüne ulaşmasında önemli rol oynadı. Daha önce valiliğimize ve dönemin belediye başkanına da projeler sunmuş, buranın bir havacılık müzesine dönüştürülmesini talep etmiştik” dedi.

Balon Binası’nın, Sarayiçi bölgesindeki bütüncül planlama çerçevesinde müzeye dönüştürülmesinin hem tarih hem de kent kültürü açısından değerli bir adım olacağını ifade eden Molla, “Bu yapının Türk Hava Kurumu Müzesi olarak düzenlenmesi, hem havacılık tarihimize ışık tutacak hem de Edirne halkına yeni bir kültürel alan kazandıracaktır. Bu gelişmeyi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. THK Edirne Şubesi olarak bu konunun gündeme gelmesinde katkımız olduysa ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

DEMİRHANLI HAVAALANI İÇİN YENİ PROJE

Molla, Demirhanlı Havaalanı’na ilişkin yürütülen çalışmalara da değinerek, Edirne Valisi Yunus Sezer’in konuya dair yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Yıllar önce Demirhanlı Havaalanı’nın aktif hale getirilmesi için proje hazırlayarak ilgili makamlara sunduklarını belirten Molla, “O dönem valiliğimize ve belediye başkanımıza sunduğumuz proje olumlu karşılanmış ve bazı çalışmalar başlatılmıştı. Şimdi ise Devlet Hava Meydanları tarafından yeni bir proje geliştirildiğini ve hazırlandığını öğreniyoruz. Bu, bizler için son derece sevindirici bir gelişmedir” dedi.

Demirhanlı Havaalanı’nın sivil ve sportif havacılık faaliyetleri için kullanılmasının Edirne açısından önemli bir kazanım olacağını vurgulayan Molla, “Umarım en kısa sürede bu alan aktif hale getirilir ve kentimiz havacılık alanında yeni bir ivme kazanır. Türk Hava Kurumu’nun 101’inci yılını kutladığımız bugünlerde bu iki önemli gelişmeyi duymak, bizleri ayrıca mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!