Gündem

Tunca yükselmeye devam ediyor

Tunca yükselmeye devam ediyor

Adem Batuhan SEVER
Adem Batuhan SEVER
Editör
18 Şubat 2026 12:59

Köy yollarına ulaşım engeli

Edirne'de Tunca Nehri'nin taşması kent merkezinin yanı sıra kırsalı da vurdu. Hasanağa’da dere yatağından taşan sular tarım arazilerini göle çevirirken, Avarız yolunun ulaşıma kapanması köy bağlantısını kesti. Sürücüler alternatif güzergâhlara yönlendirildi.

Edirne'de son günlerde etkili olan yağışlar, yüksek kesimlerdeki kar erimeleri ve Bulgaristan’daki baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesi yeniden yükseldi. Artan debi nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ), iki nehir için de ‘turuncu alarm’ uyarısı yaptı. Taşkın sonucu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlendiği Sarayiçi sular altında kalırken, bölgeye girişler geçici olarak yasaklandı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, 7 Şubat’tan sonra ikinci kez yükselişe geçen nehirlerde debi kritik seviyelere ulaştı. Saat 12.00 itibarıyla Meriç Nehri’nin debisi 1109 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri’nin debisi ise 169 metreküp/saniyeye çıktı. Arda Nehri’nin Bulgaristan’ın Ivaylovgrad bölgesindeki ölçüm noktasında ise debi 518 metreküp/saniyeye yükselerek turuncu alarm seviyesine ulaştı.

SARAYİÇİ’NE GİRİŞLER DURDURULDU

Tunca Nehri’nin taşmasıyla birlikte, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi tamamen suyla kaplandı. Belediye ekipleri, Sarayiçi’ne ulaşımı sağlayan köprüleri güvenlik gerekçesiyle kapattı. Bölgeye giriş ve çıkışlar ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı. DSİ ekipleri ise taşkının etkili olduğu Sarayiçi kesiminde iş makineleriyle müdahale çalışmalarına başladı. Yetkililer, su seviyesinin seyrine göre ilave tedbirlerin alınabileceğini bildirdi.

KÖY YOLLARI VE TARIM ARAZİLERİ ETKİLENDİ

Taşkın sadece kent merkeziyle sınırlı kalmadı. Edirne merkeze bağlı bazı köylerde göletlerin taşması sonucu su, tarım arazilerine ve yollara yayıldı. Hasanağa köyünde dere yatağının taşmasıyla birlikte çevredeki ekili alanlar su altında kaldı. Kent merkezi ile Avarız köyü arasındaki bağlantı yolu da taşkın nedeniyle ulaşıma kapandı. Yolun suyla kaplanması üzerine sürücüler alternatif güzergâhlara yönlendirildi. Bölgede ekiplerin su tahliye ve güvenlik çalışmaları sürüyor.

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!