Bu yıl ilki gerçekleştirilen Balkan Keman Festivali kapsamında, dün akşam Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat, Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde ‘Öğretmenler Konseri’ gerçekleştirildi. Festival kapsamında devam eden eğitimlerde, öğrencilere tecrübelerini aktaran birbirinden usta keman sanatçıları, piyano eşliğinde sahnede adeta devleştiler.
Edirne’de Trakya Üniversitesi tarafından bu yıl 1’incisi düzenlenen ‘Balkan Keman Festivali’ unutulmaz bir konsere daha ev sahipliği yaptı.
Bulgaristan’dan Momchil Nikolaev Enchev, İspanya’dan Paloma Pierzchala Bentabol, Sırbistan’dan Tijana Milosevic Tana’nın yanı sıra Ankara Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Ebru Karaağaç, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Sevil Ulucan Weinstein, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Cihat Aşkın ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’e gibi usta keman sanatçılarına, piyanoda Bilge Su Karaca, Gülnare Tarkum, Gizem Alkan ve Gökçe Güven gibi usta piyano sanatçıları eşlik etti.
MOMCHİL NİKOLAEV ENCHEV’DEN BÜYÜLEYİCİ SOLO PERFORMANS
İlk olarak sahneye çıkan Bulgaristan Pazarcık Senfoni Orkestrası Keman Sanatçısı Momchil Nikolaev Enchev, sergilediği solo keman performansıyla dinleyenleri büyüledi. Enchev, J. S. Bach’ın “Chaccone” ve “Partita No. 2” gibi eserlerini seslendirdi.
USTALARIN PERFORMANSI KONSERE DAMGA VURDU
Ardından piyano sanatçısı Bilge Su Karaca eşliğinde sahneye çıkan Conservatorio Superior de Musica de Castilla Öğretim Üyesi İspanyol Keman Sanatçısı Paloma Pierzchala Bentabol, W. A. Mozart’tan eserler seslendirdi. İkilinin performansı büyük beğeni toplarken, ardından sahne alan Ankara Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Ebru Karaağaç ve piyano sanatçısı Gülnare Tarkum, J. Turina ve Ch. De Beriot’tan çaldıkları eserlerle kulakların pasını sildi. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Sevil Ulucan Weinstein ve piyanoda Gizem Alkan, W. Grant Still’den Suite for Violin and Piano, I. African Dancer ve III. Gamin gibi eserlerle dinleyicilerden tam not aldı.
CİHAT AŞKIN’A SAHNEDE DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
Piyanoda Gizem Alkan eşliğinde sahneye çıkan uluslararası keman sanatçısı İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Cihat Aşkın’a diğer sanatçılar tarafından doğum günü sürprizi yapıldı. Beklenmedik bir anda sahneye gelen sanatçılar, kemanlarıyla çaldıkları doğum günü müziği ile usta keman sanatçısı Cihat Aşkın’ı sevindirdiler. Aşkın da sahne arkadaşlarına teşekkürlerini ileterek; “Mesleğimiz icabı doğum günlerimizde de sahnede olmamız kaçınılmaz bir şey. Konser özel gün dinlemiyor. Bu 26 Nisanlar benim için özel günler. Bunu sizlerle beraber paylaşmak çok onur verici oldu. Değerli arkadaşlarıma da böyle bir organizasyon düzenledikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi ve Sadettin Kaynak’ın İncecikten Bir Kar Yağar adlı eserini ve F. Kreisler’ın “Liebesfreud & Liebesleid” adlı eserini seslendirerek, dinleyenleri adeta mest etti.
REKTÖR YARDIMCISI PROF. ZAFER VE SIRP KEMAN SANATÇISI TANA, KEMANDA USTALIĞINI KONUŞTURDU
Ardından sahneye çıkan Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Balkan Keman Festivali’nin Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Hamdi Zafer, piyanoda Gizem Alkan eşliğinde J. Hiasshi’den Howl’s Moving Castle Merry Go Round Of Life adlı eseri seslendirdi. Sonrasında Belgrad Filarmoni Orkestrası Başkemancısı ve Belgrad Müzik Üniversitesi Öğretim Üyesi Tijana Milosevic Tana’yla birlikte sahne alan Rektör Yardımcısı Zafer, 2 keman ve 1 piyanoda Gökçe Güven’le birlikte D. Stostakovich’ten 5 eserlik sahne performanslarıyla, dinleyenleri kendilerine hayran bıraktılar.
‘BU KADAR USTA İSİMLE BİRLİKTE SAHNE ALMAK, BİZİM İÇİN DE BİR SINAV GİBİYDİ’
Konserin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Edirne’nin tarihi bir konsere imza attığının altını çizerek, konserin uzun yıllar boyunca hatırlanacağına vurgu yaptı. Prof. Zafer; “Biz de bir sınav gibi sahnedeydik. Bu kadar ustayla birlikte sahnede olmak çok heyecanlı ve gurur verici bir deneyimdi. Edirne bu akşam tarihi bir konsere imza attı. Bu konser uzun yıllar hatırlanacak. Ben tekrardan buraya katılan bütün hocalarımıza, tabi ki başta dünyaca ünlü keman sanatçımız Cihat Aşkın olmak üzere hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Performansların ardından, sanatçılar sahnede dakikalarca ayakta alkışlandı. Konser, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu tarafından sahnede sanatçılara çiçek takdim edilmesiyle son buldu.
Adem Batuhan SEVER