“Bir Sofrada Miras” temasıyla gerçekleştirilen programda Rumeli ve Edirne bayram sofraları tanıtılırken, etkinlik yoğun ilgi gördü.
_google_ers_1779372487.jpeg)
Mimar Sinan Heykeli önünde düzenlenen programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, şefler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

SOYTÜRK’TEN “BİR SOFRADA MİRAS” VURGUSU
Programın açılış konuşmasını yapan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Türk Mutfağı Haftası’nın kültürel mirası yaşatmak adına önemli bir organizasyon olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu yıl ‘Bir Sofrada Miras’ temasıyla gerçekleştirilecek Türk Mutfağı Haftası sofralarımızın yalnızca yemek değil aynı zamanda kültürün, hafızanın, paylaşmanın ve birlikteliğin taşıyıcısı olduğunu bizlere yeniden hatırlatmaktadır. Çünkü sofra geçmiş ile geleceğin buluştuğu en kadim mekandır.”
Soytürk, hafta boyunca Edirne’de çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade ederek katkı sunan kurumlara, şeflere ve mutfak ustalarına teşekkür etti.

RUMELİ VE EDİRNE BAYRAM SOFRASI TANITILDI
Konuşmasının devamında yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Rumeli ve Edirne bayram sofralarını ön plana çıkarmak istediklerini belirten Soytürk, bayram sofralarının birliktelik ve paylaşma kültürünü yansıttığını ifade etti. Soytürk,
“Aslında bu arkamda gördüğünüz sofra birlikteliği, beraberliği, yardımlaşmayı, paylaşmayı anlatıyor” dedi.

VALİ SEZER: “KADİM BİR MİRASI PAYLAŞIYORUZ”
Programda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer ise Türk Mutfağı Haftası’nın gastronomi kültürünün yaşatılması açısından önemli olduğunu belirtti. Sezer konuşmasında,
“Aslında sadece sofrayı paylaşmıyoruz aynı zamanda kadimden gelen bir mirası da paylaşıyoruz. Atalarımızın bize bırakmış olduğu bu muhteşem lezzet mirasını yeniden paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gastronomi turizminin önemine dikkat çeken Sezer, Türk mutfağının dünya çapında tanıtılmasının önem taşıdığını söyledi.

CİĞER KESİMİ VE TAVA ŞOVU İLGİ GÖRDÜ
Etkinlikte Edirne tarhana çorbası, mayalı lokma, ekşimikli biber, ekşi lahana sarması, kol böreği, saray usulü kavurma, ciğer sarma, ağ pilavı, kalburabastı, ev baklavası ve gül şerbetinden oluşan geleneksel Rumeli bayram sofrası tanıtıldı. Ayrıca programda Rumeli ve Edirne bayram sofrası gösterisi gerçekleştirildi.
_google_ers_1779372601.jpeg)
Daha sonra ciğer kesimi yapılırken, etkinlik alanında vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Programın devamında Vali Sezer ve şefler stantları gezdi. Ardından kızgın yağa tava ciğeri atılarak pişirilen ciğerler vatandaşlara dağıtıldı. Etkinlikte gerçekleştirilen tava ciğeri şovu ve bayram sofrası sunumu katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Yeşim Dramalı