'Öncelik estetik değil, can güvenliği'
Edirne Kent Konseyi (EKK) ev sahipliğinde Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Edirne’de Peyzaj Uygulamaları” paneli, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirdi. Kentin yeşil vizyonunun masaya yatırıldığı oturumda; ağaçlandırma stratejileri, tartışmalı budama yöntemleri ve sürdürülebilir peyzaj planlaması tüm detaylarıyla değerlendirildi.
Açılışta söz alan EKK Başkanı Özer Demir, Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün son dönemdeki ağaç dikim seferberliğinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederken, kamuoyunda tepki çeken sert budama uygulamalarının panelin öncelikli maddelerinden biri olduğunun altını çizdi.
YEŞİL KORİDORLAR VE EKOLOJİK DENGEYE BÜTÜNCÜL BAKIŞ
Panelin ana konuşmacılarından Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Beste Karakaya Aytin, kent içi ağaçlandırmanın sadece fidan dikmekten ibaret olmadığını vurguladı. Aytin, ekolojik bütünlüğün önemine değinerek, “Ağaçlar, kenti birbirine bağlayan yeşil koridorların temelidir. Doğru planlanan bir sistem, hem ekolojik dengeyi sağlar hem de yaşam kalitesini artırır. Bir kentte ağaç örtüsünün artması, doğrudan çevre kalitesine yansır. Ağaçlandırma kentin ısısını düşürür, hava kalitesini iyileştirir ve yağmur suyu yönetimine büyük katkı sunar. Ancak Edirne gibi tarihi bir kentte bitkilendirme yaparken çok dikkatli olunmalı; ağaçlar şehrin tarihi silüetini gölgelememeli, aksine o dokuyu estetik bir biçimde tamamlamalıdır" şeklinde konuştu.
TÜRLERİN SEÇİMİ VE KALDIRIM PLANLAMASINDAKİ KRİTİK HATALAR
Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sergun Dayan ise teknik hatalara odaklandığı konuşmasında, tür seçiminin hayati bir yanlışlık içerdiğini savundu. Dayan, özellikle dar alanlardaki uygulamalar hakkında, “Her ağaç her yere dikilmez; iklim, toprak yapısı ve kullanım alanı mutlaka dikkate alınmalı. Şehir içinde meyve ağaçlarının veya aşırı su tüketen türlerin tercih edilmesi büyük bir hatadır. Ayrıca dar kaldırımlara asla ağaç dikilmemeli; bu tip yanlış planlamalar hem yayaların geçişini zorlaştırıyor hem de zamanla altyapıya ciddi zararlar veriyor. Budama meselesi de hayati bir konu. Zamanında ve doğru tekniklerle yapılmayan bir budama, ağacın formunu bozduğu gibi ilerleyen yıllarda telafisi olmayan daha büyük sorunlara yol açar" ifadelerini kullandı.
BELEDİYEDEN 'BUDAMA' SAVUNMASI
Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Pınar Kırımlı Tabak, kurumun mevcut verilerini ve operasyonel kararlarını katılımcılarla paylaştı. Kent genelindeki yeşil alan miktarının 1 milyon 678 bin metrekareye ulaştığını belirten Tabak, “Şu an Edirne genelinde 109 parkımız bulunuyor ve son dönemde toplam 7 bin 630 ağaç dikimi gerçekleştirdik. Dikim çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kamuoyunda sert eleştirilere neden olan budama çalışmalarına gelecek olursak; özellikle fırtına riski taşıyan bölgelerde ‘derin budama’ yapmak zorunda kalıyoruz. Burada temel amacımız estetik kaygılar değil, tamamen can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Yapılan tüm işlemler, ekiplerimizin teknik incelemeleri ve raporları doğrultusunda hayata geçirilmektedir" dedi.
Katılımcıların yerel yönetim ve akademi dünyasına yönelttiği sorularla zenginleşen panel, kentin peyzaj geleceğine dair çözüm önerilerinin sunulmasıyla tamamlandı.
Haber Merkezi