Edirne Haberler

Hasat arifesinde çiftçiye 'toplulaştırma' engeli

CHP Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Üstün, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde tarımsal verimliliği artırmak amacıyla başlatılan arazi toplulaştırma projesinin, hasat dönemi öncesinde üreticinin kabusu haline geldiğini dile getirdi.

Adem Batuhan SEVER
Adem Batuhan SEVER
Editör
01 Haziran 2026 16:29

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde tarımsal verimliliği artırmak amacıyla başlatılan arazi toplulaştırma projesi, hasat dönemi öncesinde üreticinin kabusu haline geldi. İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı birinci oturumunda söz alan CHP Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Üstün, proje kapsamında ilçeye bağlı 53 köyden 49’unda yer teslimi yapıldığını, ancak yol çalışmalarının yarıda kalması nedeniyle bölgede çok büyük bir mağduriyet yaşandığını dile getirdi.

"ŞİRKETLER İŞİ YARIM BIRAKTI, VATANDAŞ NEREDEN GEÇECEĞİNİ BİLMİYOR"

Özellikle yaklaşan buğday hasadı öncesi çiftçilerden ve köy muhtarlarından adeta şikayet yağdığını ifade eden Üstün, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada yüklenici firmalara tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Bununla ilgili çiftçiler ciddi oranda mağdur ve bu mağduriyet doğal olarak da il genel meclisine, yani il özel idareye yansıyor. Bazı yollardan şu anda traktörlerle çiftçiler geçemeyecek durumda. Doğal olarak muhtarlar ne yapıyorlar? Bizlere ulaşıyorlar veya yol şubeye ulaşıyorlar, yardım istiyorlar. Devlet bunları, toplulaştırma çalışmalarını özel şirketlere ihale usulü veriyor. Alan şirketler yaptıkları işlerin büyük bir kısmını şu anda Uzunköprü'de yarım bırakmış durumdalar. Öyle bir duruma geldik ki özellikle Bayramlı Köyü'nde büyük bir kaos hakim. Vatandaş olmadığı için nereden geçeceğini bilmiyor. Biliyorsunuz toplulaştırma geçen yerlerde coğrafya komple değişiyor. Yollar sil baştan oluyor. Yeni parseller oluşuyor. Ama maalesef ki yollarla ilgili çalışmaları yapmadıkları için ciddi bir sıkıntı var.”

"DSİ’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ: KÖYLERDE BÜYÜK BİR KAOS HAKİM"

Sorunun çözümü için Devlet Su İşleri (DSİ) 11’inci Bölge Müdürlüğü’ne acil çağrıda bulunan ve İl Özel İdaresi'nin de bu yüzden büyük bir külfetle karşı karşıya kaldığını belirten Mustafa Üstün, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu konuyla ilgili Devlet Su İşleri bölge müdürlüğünü göreve çağırıyoruz. Eee köylerde yarım kalan işlerin bir an önce tamamlanması lazım. Özellikle yaklaşık 20 gün sonra hasada başlıyoruz. Her yerde bir biçim başlayacak. Bu biçim esnasında araçlar mecburen o coğrafyada gezmek zorunda. İl özel idaresine de büyük bir yük düşüyor bu konuyla ilgili. Geçen günden beri bir haftadır 7-8 tane köyden muhtarlar doğal olarak bizi arıyorlar. Bizlerden yardım istiyorlar. Şirket bunları yapacak diye sözleşme yaptı. Hepsinin yapması lazım. Bize de il özel idaresinde de ciddi bir külfet. Bununla ilgili Devlet Su İşleri'ni göreve çağırıyoruz. Özellikle Bayramlı köyünde bir an önce neticeye vardırmaları lazım. Uzunköprü Atatürk Mahallesi aynı şekilde, Aşçıoğlu Mahallesi aynı şekilde Kavak Mahallesi aynı şekilde parselleri dağıttılar, yolları yapmadılar. Vatandaş nereden geçeceğini, ne yapacağını bilmiyor. Büyük bir kaos hakim.”

Adem Batuhan SEVER

Yorum Yap

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!