Trakya Üniversitesinde güvenli ve bilinçli bir yaşam alanı oluşturma hedefi doğrultusunda yürütülen “Bir Hayat Kurtarabiliriz” projesi kapsamında anlamlı bir eğitim organizasyonu düzenlendi. Üniversitenin Yaşam Merkezi Yemekhanesinde görev yapan yeme-içme hizmetleri personeline yönelik uygulamalı ilk yardım eğitimi gerçekleştirildi.
ACİL DURUMLAR İÇİN "HEİMLİCH MANEVRASI" ANLATILDI
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Ali Yüzer tarafından verilen eğitimde, özellikle yeme-içme alanlarında her an karşılaşılabilecek ve hayati önem taşıyan boğulma vakaları masaya yatırıldı. Personellere solunum yolu tıkanıklıklarında hayat kurtaran Heimlich manevrası ve temel ilk yardım uygulamaları detaylı bir şekilde aktarıldı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Dr. Esra Çevik’in de destek sağladığı eğitim programı sayesinde, Yaşam Merkezi çalışanlarının acil durumlara müdahale konusundaki farkındalıkları ve bilgi seviyeleri artırıldı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SENARYOLARLA SAHAYA İNDİ
Eğitimin en dikkat çeken kısmı ise teorik bilgilerin pratiğe döküldüğü uygulama bölümü oldu. İlk yardım eğitiminde üniversite öğrencileri aktif rol üstlendi. Öğrenciler, yemekhanelerde aniden gelişebilecek solunum yolu tıkanıklığı gibi acil durum senaryolarını canlandırarak suni bir kriz anı oluşturdu. Bu canlandırmalar sayesinde yemekhane çalışanları, Heimlich manevrasını canlı olarak deneyimleme ve ilk müdahale becerilerini uzmanlar gözetiminde geliştirme fırsatı yakaladı. Proje, çalışanların acil durum reflekslerini güçlendirirken, öğrencilerin de teorik bilgilerini sahada uygulamalarına imkan tanıdı.